23 te uyuyor kızım, sabahta 7.30-8 arası uyanıyor. Öğlen 13 gibi uyuyup en geç 15.30 ta uyanıyor. İki ay öncesine kadar 21 de uyuyan kızım zaman içinde yatma saatini ilerletti. Benim uyutmami ve yanından ayrilmamami istiyor. Gece de bu nedenle sık sık uyanıyor. eskisi gibi tek başına veya benimle ama saatlerce sürmeyecek uyuma şekline nasıl gecebilirim? Masal anlatmayi, gediğine süslü yapışkanlar koymayı, gun içerisinde buyume ve uykuyla ilgili konuşmayı kendimce denedim ama 21.30 da odaya giriyoruz 23 ten önce uyumuyor. Daha geç, daha erken de denedim, hiç odaya gitmedigimizde oldu o zaman 12 ye doğru kendi sızdı. Uyku vakti aşırı enerjik oluyor.
Bu soruyu cevapla
10 Cevap
Kaç aylık acaba kizimda aynı durumda yaşın büyümesini bağlı diye dusundum
Aslında çocuklar uyku vaktini geçirince hareketlenirler ve uykuya zor dalarlar. Yaşını yazmamissiniz. Eğer 3 yaş civarı ise gündüz uykusunu 1 saatten fazla uyuyunca gece uykusu gec saate kayıyor o yaslarda. Öğlen uykusundan biraz erken uyandirabilirsiniz.
Kızım 25 aylık, bende büyümesine bağlıyorum ama ne olursa olsun küçük bir kız için 23 geç bir saat:) Uyku vakti geçince dediğiniz gibi daha enerjik oluyorlar. Saat 8.30 civarında odaya gittiğimizde çok direnç gosteriyor, ben babayı istiyorum diyor mesela. Babası geliyor bu sefer anneyi istiyorum diyor. İlimizde kaliyoruz, oyuna ceviriyor bu sefer, çoğu zaman içimizde uykuya dalıyoruz:) Cocuk bağımsız uyumadiginda gecede sık uyanıyor. Birde ben süte 2 ay önce geçtim ve uyku sorunumuz tesadüf mu bilmiyorum iki aydır var. Yatarken alışkanlıktan dolayı biberonla süt içiyor, süt alerjisi olur mu diye sordum. Doktor bu saatten sonra olmaz dedi. Kurabiyemm, sizin minik daha cok küçük, kızında arada sasardi uykusu ama bir haftada toparlanirdi. Sizinki de kısa sürede duzelir
2 yasina kadar en gec 9da uyurdu kizim. Sabah da 8 gibi filan kalkardi. 2 yasini gectikten sonra bir dagildi hala toparlayamadik. 11de uyuyor, ne yapsam olmadi. Ogle uykusunu biraksin dedim bu sefer cok yoruluyor 5 dk birakinca aksam 7de filan sizmis oluyor orda burda, sonra 9da kaliyor ve bu sefer de gece 1e kadar oturuyoruz. Cozum onerilerini takipteyim
Süt işini uyku rutinine katmamanızı öneririm. Bebeklikten kalma alışkanlık sanki tam yatarken bir şey içmesi lazım gibi geliyor ama aslında böyle değil. Bizde yeme içmeler akşam yemeğinden sonra son buluyor, ondan sonra bir şey vermiyoruz. Bezden çıkartınca da zaten bunu yapmak zorunda kalıyorsunuz.
Dilrubaa, kızınız nasil yatakta yatıyor? Besik veya yer yatağı? Damla, kizim hala beşiktaş yatıyor ve korkuluklari yatağa kendi girip çıkmasını önleyecek kadar uzun. Iki yasindan sonra korkuluğu çıkarırız diyorum, uyku sorunu başlayınca vazgeçtim. Acaba cocuk yatağına geçmek nasil sonuç verir? Hala aynı odada yatiyiruz (başka odanın olmamasinda dolayi) kizim masl bitince hemen bebegi, battaniyesi ve emzigiyle ayağa kalkıp ben alıncaya kadar ağlıyor. Bu birkaç dakika duruyor, almadan konuşmaya çalışıyorum. Anlatma metodunu kademeli denemek istedim ama TRACY kitanini okumuştum. Bu yöntemin yanlışlığı üzerinde çok durmuştu, artık kendini de biliyor. Olumsuz etkilemek istemediğim için denemedim, ama aglatmayacahimk bildiği içinde hemen ağlama yöntemine başvuruyor.
Çocuk yatağına geçmek bizde olumlu etkiledi. Üstelik beşikten çıkabildiği halde çıkma girişimi falan da yoktu.
Kizim yer yataginda yatiyor bir yasindan beri. Bizde sorun su ki bir turlu yapacaklari bitmiyor:) su oyunu da oynayalim sonra, trenlerimizle oynayalim son gibi :) bi de zaten babasi gec geliyor 8.30 gibi, onunla da takilmak istiyor, dolayisiyla bizim zaten yataga gitmemiz 10u buluyor. Beraber yataga yatiyoruz, bi saat de masal anlat, su getir, tekrar masal filanla geciyor. Bazen cok yorgunsam ben de yaninda uyuyakaliyorum. Kotu bi duzen ama esim eve daha erken gelmedigi muddetce pek cozebiliriz gibi durmuyor. Belki biraz daha buyuyup ogle uykusunu birakinca
Öğlen uykusunu 2.5 yaşında bıraktı. 9da kalkıp 12 de yatiyordu o dönem.. öğlen uykusunu erken bıraktık kötü mü oldu derken doktorumuzun gece 12de yatmasina sebep oluyorsa öğlen uykusunu bırakması çok iyi olmus demesiyle rahatladım. Sabah 9 da kalkıyor akşam 9 da uyuyor.. 1 yıldır Böyleyiz 3.5 olmak üzere.. yatış saati konusunda taviz vermiyorum. Yapacakları hiç bitmez bu yaşta :) yarım saat önceden saati gösterip çizgi buraya gelince yatıyoruz diyorum. Uzun sürecek bir oyuna başlamak isterse artık bunun için vakti olmadığını onu yarınki oyun planimiza koymasini söylüyorum. Ertesi gün mutlaka ona hatırlatiyorum dün uyku saatimiz gelmişti bugüne birakmistik hadi yapalım diye.. 8den sonra hoplamali aşırı heyecanlı işlerden kaçıniyorum.. 8.30da dünya yansa ben dış fircalama pijama giyme anonsumu yapıyorum. Biz net olmalıyız bi gün uyku vakti gecikince sorun yok yarın hadi uyku saati geldi demek inandırıcı olmuyor.. 1 yıldır düzen çoktan oturdu zaten kendi gidip hazirligini yapıyor biz öpüp ışığı kapatiyoruz sadece.. uyku saati geçince enerji patlaması yaşıyorlar adete hafif sarhoş oluyorlar o zaman geç kalınmış oluyor yatakta 2 saat uyumadan durabiliyorlar özellikle misafir durumlarında oluyor bu maalesef..kitap okuyarak uyudugumuz dönem uykusu açılıyordu bi tane dahalar bilmiyordu. Her gece 1 kitap kuralımiz da onu uzuyordu. Çözümü gündüz istediği kadar uzun süreli kitap okuma saati ile bulduk. Gece okumuyoruz..
Sanırım en onemli nokta anne ve babanın istikrarlı ve net olmaları...ne güzel ifade etmiş gökçeseda, dünya yansa rutin başlıyor. Öncelik o saatte uyku olmali. Dilruba, bizimde babamız veya dedemiz gec geliyor. Çocuk özlüyor, onlarda tüm günün özlemiyle neseli oyunlar oynuyorlar. Burda babayla oyun mu, yoksa uyku mu sorusu çıkıyor.