Bebeğime sütüm artık yetmiyor, aile hekimliğinden ek besine başlamamı önerdiler. Yoğurtla başlayın dediler ama ablam meyve püresiyle başlanması gerekir diyor. Çocuk doktoruna mı gitsem dedim ama bu sefer o da farklı bir şey söylerse iyice kafam karışacak.
Siz ek besinlere başlarken nasıl bir sıra izlediniz? Doktorunuzun veya aile hekiminizin verdiği beslenme tablolarını paylaşır mısınız?
Bu soruyu cevapla
20 Cevap
ankara güven hastanesinden dr.ogün kurnenin beni yönlendirmesi şu şekildeydi:
SABAH meyve püresi (elma,armut,erik,şeftali)
ÖĞLEN sebze püresi (patates,kabak,havuç,balkabağı,fasülye,pirinç ,az tuz ve az kimyonlu,az soğanlı,üstüne zeytinyağı gezdirilecek ) ilk etapta 100-125 cc lik miktarlarda minik kaselerde.
AKŞAMÜSTÜ yoğurt(ev yapımı)
AKŞAM muhallebi (pirinç unlu aptamilli-pekmezli,hipp organik yulaflı,aptamil gece tahılları)
muhallebi tarifi: 3 tatlı kaşığı pirinç unu suyla pişirilir.ocaktan indirilir 6 ölçek aptamil katılır.1 tatlı kaşığı pekmezle tatlandırılır.
hemencecik değil tabi bunlar minik mink kaşık kaşık alıştıra alıştıra.ve tabiki en önemlisi ANNE SÜTÜ ne devam.
7.ay gibi de kahvaltıya başlarsın.1 yaşından önce vermemen gereken besinleri de netten araştırırsan sorun çözülmüş olur sanırım.
yeni başlayan bebeğe 1 çay kaşıgı besin verilir o da genellikle sebzedir meyve değil diye biliyorum meybveler tatlı oluyo ya. hergün yeni sebze denenir, benimkiler çok iştahlı olduğundan biz hızlı geçmiştik çay kaşığı yetmedi direk kase yemeye başlamışlardı sebze olarak patates havuç kabakla başlamıştım sonrada pirinç bulgur eklemiştim. meyveyede 1 2 hafta içinde başlamıştık 1 ayda düzen oturuyor kolaylıkla ama önemli olan çocuğun iştahlı olması iştahsızsa asla zorlamayın sonra çocuğum yemek yemiyo diyolar. arkadaş detaylı liste vermiş zaten çatalla ezmeyi tavsiye ediyolar blendırda yok. baharat kullanılıyo tatlandırmak için
vallahi önce yoğurtla başlamanızı naçizane tavsiye ederim.çünkü ben çok pişmanım.ben başlamakta çok geç kaldığım için kızım şua an hiç bir şekilde yoğurt yemiyor.
Ek besinlere elma suyu, havuç suyu,ev yapımı yoğurt, sebze çorbası,pirinç unu muhallebisi, meyve ve sebze pürerlerı ile başlanır. Baharat tuz şeker yağlar bebeklere yasak.allerji yapabilecek besinler çilek portakal kuruyemişler yasak. Bunların her biri çay kaşığı ile tattirilarak ve her gün az az mkitapları arttirilarak verilir. Yani 1 kasé yoğurt ile başlanaMaz.öncelikle ev yapımı yoğurt ve meyve suyu ve meyve pureler önerilir tatlı olmaları sebebiyle bebeklerin alışmasıni kolaylaştırmak için. Biz 1 caykaşıgi havuç ve elma suyu ile başladık. 1. Haftada yarım kahve fincanı kadar oldu arttirarak. Sonrasında yine caykasigiyla elma püresi verdik. Ancak dikkat edilmesi gereken her gün sadece bir yeni gıda başlanmalı ki sorun olması durumunda tespiti kolay olsun. Kolay gelsin
yapılamaz edilemez demeyelim.her doktorun görüşü farklı 1 yaş altına bal verin inek sütü verin bile diyen proflar var bu ülkede.
Yoğurtla da başlayabilirsiniz, meyve ile de. Bunun kesin bir kuralı yoktur, olamaz da. Önemli olan tek tek azar azar bebeğinize vermeniz. Diyelim meyve ile başlamaya karar verdiniz. Süte ek olarak 1-2 kaşık meyve püresi tattırın. Baktınız bebeğinizde herhangi bir alerji durumu yok
guta+++++
yoğurt unutmuşum elbette birkaç günden sonra verdim galiba çok sevmişti evde kendim günlük mayalarım halen bazen keçi bazen taze inek sütüyle çevrenizde ineği olan birileri varsa onlar yoğurt yapıyor çok güzel uğraşmayayım derseniz, tabi hayvanların neyle beslendiğinden emin olmak kaydıyla. ana besin süt her zaman emme bitene kadar muhakkak.
sebze veya meyve ile başlayıp yoğurt ve tahıllara geçiyor çok kişi bildiğim baharat kattım bende yasak denmedi kimyon gaza iyi gelirmiş. et yumurta bakliyata 7. aydan sonra başlamıştık yanlışım yoksa süt 1 yaşından sonra. herşeyi aım adım zorlamadan gittik şükür yeme sorunu yaşamıyoruz bizde. sağlıklı seçenekler sunmak önemli tatları güzel olsun ama tuz ve şeker olmicak. alerjenlerede dikkat ederseniz oldukça kolay bir dönem. 1 yaşından sonra dahada kolaylaşıyor kendileri yemeye başlayınca keyif alarak sofrada oturuyorlar artık.