Kızımın bebekken oğluma nazaran hassas bir cildi vardı ama çok da ciddi bir durum yoktu. Hatta yakın zamana kadar ufak tefek döküntüleri alerjiye yormadım, pişik bölgesinde kızarıklık olurdu ya da bir-iki kere çok sıcak havada kapalı kalan yerinde hafif egzama gibi...
Ara ara da karnında veya poposunda bir-iki küçük kızarıklık olurdu, bir besine alerjisi olabileceğini düşünmüştüm ama belirli bir gıda ile ilişkilendirememiştim. Geçen sene ilkbahar gibi kreşe başladı. Bundan sonra bu tür döküntüler artmaya başladı ve
kakaodan olabileceğini düşündüm. Bu gözle okul menüsünü kontrol edince akşam üstü ara öğününde sık sık kakaolu yiyecekler çıktığı dikkatimi çekti (kakaolu puding gibi). Tespit için kakaolu besinleri tamamen kestik bir süre (yerine bisküvi veriyorlardı), zyrtec
kullandık, çikolatayı tekrar denedik, aynı gün yanağında bir kızarıklık çıktı. Tamam tespit ettik diye rahatladık ve sosyal olarak (okulda da düzenli çıktığı için) olumsuz bir durum olsa da buna devam ettik. Ancak buna rağmen kızarıklıklar bu defa egzama tarzı
döküntülere dönüşerek çoğalmaya başladı.
Alerji testi yaptırmayı düşünüyoruz. Çocuklarda alerji testi ne kadar zordur, ve deriden veya kandan test yaptırarak döküntü sorununu tamamen çözebilenler var mı?
Bu soruyu cevapla
6 Cevap
Biz yaptırdık deriden alerji testini küçük kızımız için. Anlamlı bir şey bulamalılar. Nihayetinde cildi hassas dış etkenlere duyarlı davranıyordur dedi doktor. Adını şimdi hatırlamadığım bir losyon ve yağ kullandık düzenli olarak fakat bırakınca yine aynı oldu. Şimdi de dudak kenarları ve yanaklar egzama gibi kızarık kızarık olmaya başladı. Bunu da kremlerle halletmeye çalışıyorum açıkçası. {Dün akşam çok azmıştı sabah hiçbir şeyi yoktu.} Deriden alerji testi zor değil ama ağlıyor tabii çocuk. Kolun iç kısmına iğne gibi bir şey batırıyorlar her alerji yapıcı madde ile ilgili. İlkinde hissetmiyor acıyı ama birkaç saniye sonra ne olduğunu anlıyor ve avaz avaz ağlıyor. Şeker ve balon gibi şeylerle oyaladılar orada, yanınıza ilginizi çekecek şeyler alabilirsiniz. Belli bir süre bekliyorsunuz etki etsin diye maddeler. Düşündüm de zordu galiba. Belki anlamlı bir alerjen tespit edilseydi çektiğimize değerdi. İlk doğduğundan beri cildi tepki gösteriyor zaman zaman zaten. Sadece anne sütü alırken başladı. Yirmi günlükken atopik dermatit dediler. Sonra olmayabilir dedi başka bir doktor. Ben yediklerimi çok kısıtlamış olmama rağmen de düzelmedi. O dönem Antalya'ya tatile gitmiştik ve tamamen düzeldi. Deniz suyunu yüzüne sürüyorduk biz. Özellikle yüzü ve gövdesi çok kötü durumdaydı. Büyüdükçe çok daha hafif seyrettiğini düşünüyorum, sırtında halen hafif düzeyde oluyor.
Damla,
Çok geçmiş olsun. Ben daha yeni yaptırdım allerji testi, her yerde aynı mıdır bilmiyorum tabii ki. 12 en çok allerjen şeye test yaptılar ve hiçbirisine çıkmadı benim.(Ankara üniversitesi hastanesi) Hacettepe hastanesinde sanırım 16 lık test yapılıyor. Bu testleri yaptırmadan evvelki 10 günlük sürede antihistaminik vs almamış olmak gerekiyor.
Çıkması nispeten kolayı sanki. Bu sefer dedektif gibi takip edip allerjenleri senin bulman gerekecek. Benim tespitlerim:çamaşır deterjanı,yumuşatıcı,oda spreyi, çamaşır suyu, kolonya beni allerji yapıyor. Allerjik rinit,hapşırma, boğazda yanma,öksürük gibi reaksiyonlara sebep oluyor.
Yani aslında özet olrak allerji testi genel olarak herkesde en çok çıkan şeyleri tespit etmeye yarıyor. Sizin değişkenleri takip ederek kendi tespitleriniz de çok önemli.
Acil şifalar dilerim
Biz gıda alerji testini kan vererek yaptırdık.Elinin üstünden 2 tüp kan alındı tabi ağlama yine hat safalarda oluyor.Testin içeriğinde alerjen olabilecek yaklaşık 50 ye yakın gıda var et,süt ürünleri,baklagiller,kuruyemişler,meyve-sebzeler oğlumun sonuçlarının tamamı negatif çıktı.Ancak süt alerjisi tam anlamıyla kandan tespit edilemiyor kesin sonuç istiyorsanız deri testi şart.
Çok teşekkür ederim yanıtlarınız için.
3 yasinda cocuk icin test dogru sonuc verir bence yaptirin testleri.bebekken pek cikmazmis ama kizim 4 aylikken yapilan kan ve deri testinde süt ve yumurta alerjimiz cikmisti.kan aliminda daha rahat edersiniz deride belli bi sure 20 dk kadar hicbiryere değdirmeden beklemesi gerekiyor o yasta ki cocuk icin durmasi zor olur.
Alerji belirtileri fazla oldugu zaman zyrtec verebilirsin demişti doktorumuz ama tabi ki gttiginizde sorun
Doktorumuz,alerji testine gerek olmadığını söyledi,net bir sonuç vermezlerdi.Bende de babasından da alerji var.Hayatınızı ona göre düzenleyeceksiniz ve gözlemleyeceksiniz dedi.
Oğlum da öksürük,hapşırık ve ara ara özellikle yanaklarında kızarıklık şeklinde kendini gösteriyor.
Temizlikte kesinlikle deterjan kullanmıyoruz,odasındaki sentetik halıyı kaldırdık parfüm,oda kokusu kullanmıyoruz,sigara zaten içilmiyor,şekerli besinleri minimum düzeye indirdik.
Geçmiş olsun size de.