Arkadaşlar ben hem oğlumun bağışıklık hem de bizim sağlığımız açısından yemeklerime birer tutam zerdeçal ve zencefil ekliyorum. ikisi de her yemeğe yakışıyor ve hiç belli olmuyorlar. kanser savaşçısı falan diye seviyorum.
sizin de bu şekilde dokunuşlarınız var mı? Türk damak tadını kaçırmadan direnç artıran, pratik ipuçlarını yazsak, hepimiz faydalansakkk....
Bu soruyu cevapla
8 Cevap
ilginç benim dışında da böyle yapan birini ilk defa duyuyorum bende aynısını yapıyorum zerdaçal her zaman olmasa bile zencefili herşeye katıyorum
Zerdeçalı hemen her şeye koyarım. Zencefili, kişnişi ve safranı da pek çok şeye, dolmalara, bakliyatlara, çorbalara, köftelere hep eklerim. Bir de sarmısağı artık pilav dışında her yemeğe katıyorum ve sonuç çok daha inanılmaz...
Özellikle çocuğum için az şekerli kek ve kurabiye sık sık yapmaya çalışıyorum. Alışılmış tariflerin içine mahlep, tarçın, tahin, balkabağı, havuç, kakule, hindistan cevizi, ceviz, fındık, yer fıstığı karıştırırım mutlaka. Tuzlu ise de bolca susam ve çörek otu. Rahatsızlık vermek yerine daha da güzel hale getirdiğini düşünüyorum.
Bir de yer fıstığı... İnanılmaz yararlı ve gerekli. Bizler için olası alzheimer vakalarını önlemesi, çocuklarımız için de her anlamda güçlendirici, beyne yararlı vb. faydası saymakla bitmez. Evde kendim yer fıstığı ezmesi yaparım ve asla eksik etmem. Çocuğum balla birlikte yemeğe bayılıyor. Çikolatalı ezme ayda bir falan yiyiyoruz diyebilirim. Tahin-pekmez ve yer fıstığı hem kahvaltıda hem de gün içinde vazgeçilmezimiz. E tabii fıstık kadar olmasa da, fındık ezmesi de yapıyorum sık sık.
Güzel bir konu başlığı olmuş, açan arkadaşa teşekkür ederim. Ben de keçiboynuzu tozu kullanıyorum bir çok kurabiye ve bisküvi tarifinde. Kalsiyumu yüksek miktarda içerdiğinden dolayı şekeri azaltıp, hatta bazen tamamen kaldırıp keçiboynuzu tozu koyuyorum.
Zencefili bal dışında tüketmezdim bu soru sayesinde bende her yemeğe katıcam artık..
Bunun dışında hemen hemen her yemeğe, çorbalara sarımsak atarım bende, kışın en doğal antibiyotik ve faydasını da gördüğüme inanıyorum..
Bir de keçiboynuzu tozunu kullanırım..
Kızıma kahvaltıda mutlaka çörek otu yediriyorum yumurtasının içine karıstırıyorum genellikle.Birde ara öğünlerinden biri kuru meyvelerden oluşuyor.Kahvaltıda içecek olarak papatya çayının çok faydasını görüyoruz.
kişnişi eklemeyi unutmuşum gerçekten bir çok yemeğe çok yakışıyor toz halinde alıyorum
Soğan, sarımsak çok tüketiriz. Etle mutlaka kuru ya da yeşil fark etmez soğan yeriz. Küçükken eti öyle severdim şimdi de kızımı öyle yetiştiriyorum. Baharat çok fazla kullanmıyorum. Yemekleri daha doğal tatlarıyla tatsın bilsin istiyorum ama dediğim gibi soğan ve sarımsak koymadığım yemek yok gibidir. Margarin asla kullanmam. Büsküvi, cips, asitli içecek, şeker, beyaz ekmek, hamur işi vb gıdaları eve sokmam.Kızartma yemiyoruz, çok nadir yılda 3 kez filan. Bitter çikolata yiyoruz bir tek bazen gözüme batarsa o batıyor. Çok da kasmam bazen kızım bir şey istediğinde alır yediririm ama alışveriş listemde olmaz katkılı gıdalar.Meyve, et, balık, tahıl, sebze, organik yumurta,kuruyemiş, yoğurt, ağırlıklı besleniyoruz. Eh geriye de pek bir şey kalmamış ama bunlardan dengeli yerseniz zaten bir şey yapmanıza gerek kalmaz. Bal eşim ve kızım çok tüketir, ben çok nadir. Tahin- pekmez, şalgam kullanırız sık sık. Bi de yaban mersini, hurma sever kızım.
Genetik miras da önemli, sadece yediğimiz değil stres, uyku düzeni gibi şeyler de etkiliyor sağlığı.
Zencefil kullanırken dikkat etmelisiniz acılaşıp zehir etkisi yaratabiliyor.
Yağda kavurmamak benim de dikkat ettiğim bir konu, trans yağ oluşuyor yağ ısınınca. Pişirme ile ilgili olarak iki ısıl işlem yapmamak gerekli, yani pişen yemeği bir de fırına sürmek iyi değil. Ama lezzetli :)
Oglum sut icmeye baslayinca sutune tarçın katacağım mutlaka. Şimdi bile meyvelerine ekliyorum bazen. Şeker metabolizması için faydalı hem de tadı güzel.