Yoğurt yapamıyorum:((

sevil34 soruyor: 10

Beşinci denememde başarısız oldu açık sütle makinada denedim çok ekşi oldu tencerede denedim tutmadı bugünde sütaşın günlük sütüyle yaptım hiç tutmadı derecesini bile termometreyle ölçtüm olmadı siz nasıl yapıyorsunuz

Bu soruyu cevapla


17 Cevap


eseyna

Süt çok sıcak olduğunda ya da mayayi çok koyuyorsaniz ekşi olabilir mesela yaklaşık 5 litre süte 1,5 kaşık maya fazlasıyla yeter yani ben öyle yapıyorum aklıma başka birşey gelmiyor doğrusu neden olmadığına dair


sevil34

Sütü ölçtüm 42 dereceydi bir tatlı kaşığıda maya koydum dört saat sonra açtım süt olduğu gibi duruyor üstünüde sarmıştım battaniyeyle


Asozen

Sut olmasi gerekenden sicakken mayalarsaniz yogurt eksi olur.

Fazla maya koyarsaniz da eksi olur.

Gerekenden fazla mayalanmaya birakirsaniz (yani battaniye ile sarip bekleme zamani) o zaman da eksi olur.

Sicakligini derece ile hic ayarlamadim ben,derecem serce parmak. Serce parmak sutun sicakligina dayanabiliyorsa sut mayalanacak zamana geldi demektir.Mesela serce parmak sutte iken 5 e kadar sayin, dayanabildiniz mi? O zaman mayayi koyabilirsiniz. Ekleyeceginiz maya,bir kilo sut basina bir tatli kasigi maya seklinde olmali. Ekleyeceginiz yogurdun oda sicakliginda olmasina dikkat edin.Buzdolabindan cikarip mutlaka bekletin biraz disarda.

Hizlica mayalama islemini bitirip kapatin agzini.Onemli bir noktada,sutu mayaladiktan sonra mumkun oldugu kadar yerinden oynatmamak gerek. Bu yuzden ben soyle yapiyorum,battaniye yada saracagim ortuyu serip,sutu ortasina koyuyorum mayaliyorum ve sarip sarmalayip beklemeye aliyorum.

Yaz bile olsa,4 saat sure mayalanmak icin kisa bir sure.6 saat bekleyin. 6 saat sonunda,yogurt dogruca buzdolabina :) En az 6 saatte buzdolabinda bekledikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.


babel

4 saat çok kısa. Akşamdn mayalayın, ertesi sabah açın kıvamı suluysa yine sarın. Mayalanmışsa buzdolabına koyup bir gun sonra kullanmaya baslayın.


vane

Yaz için 4-5 saat ideal, uzun süre tutmak ekşimeye sebep olur...



dragon

Yoğurdun mayası hazır yoğurt olmamalı. Mutlaka ev yoğurdu ile mayalayın. Yukarıda da belirtildiği gibi serçe parmağınızla ölçün parmağınız ısıya dayanabiliyorsa yoğurdu katın içine. Ayrıca mayalık yoğurdu tencereden alacağınız süt ile biraz alıştırın, sonra tencereye koyun. Dikkat edin tencere sallanmasın. Ben ortalama yazın 4 yada 5 saatte, kışın ortalama 6 saatte mayalıyorum. Sonra hiç dokunmadan doğru buzdolabına. Ertesi günde kullanıyorum


sdtulsa

Bende sıcaklık olarak parmagımın dayandıgı sıcaklıkta mayalarım

Mayann ne oldugu önemli olmuyo benim için ben fırında mayaloyorum yogurdu ekledimmi fırınımın ılıgında gece koyar sabah acarım dogru dolaba sonra 12 sa hiç kaşık sürmem taş gibi yoğurt benim yöntemm bu😉hiç ekşi sılu olmaz


sdtulsa

Fırın ışıgı olacaktı pardon☺️



Koalamoala

Aynen derecem serçe parmak ..Günlük sütlerle yapılan yoğurt sulanıyor çünkü pastörize de ,günlük de bir şekilde ışıl işleme maruz kalıyor.Mayalanma süresi bulunduğunuz şehire göre bile değişir,örneğin burası çok sıcak olduğundan ince bir masa örtüsüne sarıyorum ve 700 ml cam kavanozlara mayalıyorum,kapakları sıkıca kapatıp,kavanozu boynuna kadar doldurun,böylede sulanacak yer kalmaz,hatta eliniz alışana kadar kapağı kapatmadan önce kağıt peçete ve strech film ile kaplayıp ,öyle kapatın kapakları.Dün akşam üzeri mayaladım ,sabah dolaba kaldırdım kıpırdamıyordu.İçine kaşık koyup fokur fokur kaynatmayın,hiçbir besin değeri kalmıyor,sadece üstü kaymak tutup kabarmaya başlayınca taşırmadan kapatın..Kaymağını alıyorum ben kahvaltı için,siz almasanızda olur,ama serçe parmak dayanabiliyorsa sıcaklığa ,öyle rahat rahat değil ama içinizden sayın 1-2-3 bitti..Sütünüz mayalanmaya hazır! Mayanız oda sıcaklığında olmalı ve yemek kaşığı boyutunda (tahta kaşıkla karıştırın) 3-4 kaşık yoğurt yeterli oluyor(ev yoğurdu sulu oluyor biraz ya benim ki o sebepten 3-4 ,hazır yoğurt ile mayalıyacaksanız 2 çorba kaşık yeter) 700 ml için..Afiyet olsun!





Cevaplamak için Üye ol