Kefir mayası ölür mü?

akasya2213 soruyor: 8

herkese merhaba;


kafir yapma hevesiyle maya aldım.bana anlatılan şu şekilde idi.kavanozun içindeki süt yoğurt gibi koyulaşınca mayayı yıkayıp büyükçe bir bardak sütün içine atmam ve buzdolabında 12 saat bekletmem.kefiri 2 gün de bir yapmam ve yapamayacağım zaman mayayı suda bekletmem.

sorun burada başlıyor çünkü ben mayayı aldıktan 2 hafta sonra ancak yapabildim ve bu süre zarfında maya suda değil ilk verdikleri sütün içindeydi.

bugün süzdüm yıkadım.küçük bir kavanozun içine süt koydum ve beklemedeyim.

acaba iki hafta sütte beklediği için maya ekşidi mi ya da öldümü?bir olumsuzluk olmuşsa tadı nasıl olur?

bir de nasıl yapılır nerede kaç saat bekletilir bebeğe nasıl tükettirilirse doğru olur?

beni bilgilendiriseniz nasıl mutlu olacağım anlatamam.

herkese iyi hafta sonları:)


Bu soruyu cevapla


8 Cevap


maviboncukk

Kefir mayası nerde satılıyor?


akasya2213

bir tanıdık vasıtasıyla buldum.çok zor buldum.çok araştırdım.şimdi de bir sitede 2 hafta sütte bekleyen mayanın faydası kalmamıştır yazıyor.


çok üzüldüm şimdi.



babel

Rengi sararmamış v kötü kokmuyorsa bozulmaz diye biliyorum ben..

Ne kadar durduğu farketmez yani sanki



ema_emine

Yaklaşık bir seneden fazladır kefir mayalıyorum.Anlatılan şekilde yapmadım. Eğer mayanız  bozulduysa yoğurt kıvamını almaz bunu ancak deneyerek öğrenebilirsiniz. Şimdi mayanızı güzelce yıkayıp ılık sütün içinde birgün bekletin yoğurt kokusu gibi bir mayalanma kokusu alıyoranız maya bozulmamıştır. Bozuk mayanın rengi sarıdır.

Mayalanma yapmayacaksanız, mayaları kreçsiz suyun içinde buzdolabında bekletin benim tecrübem 3günü geçirmemek. Pek zamanım yok aklınıza takılanları özelde yazın cevaplayayım.


bipekkan

Org. kefir taşları için Ankara Ziraat Fakültesine müracaat edin. Ancak 5 adet kefir taşı için ödeyeceğiniz ücret epey yüklü olduğu gibi muhafazasıda ayrı bir dert.(Beş yıl önce  22 YTL vermiştim. Elbebek gül bebek ihtimam istiyor. Verilen kullanma talimatında en az bir yıl kullanılabileceği yazıyordu)Ancak aramanıza da gerek yok. Yazın Burhaniye'nin bir köyünde öğrendiğimiz ve bir yıldır uyguladığımız yöntem şöyle.
A.O.Ç liğinin kefirini veya kalitesinden iyice emin olduğunuz bir yerden kefir alıp şişenin (250 cl) yarısını yoğurt mayalar gibi ılık süte mayalıyorsunuz. Dinlendirme içinde biz Arçeliğin küçük fırınını hafif ısıtıp kapatıp akşamdan yaptıysak sabaha takriben 3-5 kg arası kefirimiz oluyor.Koyuluk 3 kg da oldukça çok yoğun 1-2 bardak su katıp elekten geçirin. 5 kg ise A.O.Ç. kefiri yoğunluğunda. İsterseniz elekten geçirin. Lezzet olarakta birebir A.O.Ç kefirinin aynı. Buzdolabında kapalı bir kapta saklayın.


maviboncukk

Aoç kefir uzun süre dayanıyor. Acaba içinde katlı maddesi var mı?


bipekkan

@maviboncukk,
Markete teslim edildiği (Ben A-101 den alıyorum) gün kapak üzerinde "son kullanım tarihi" olarak 5 gün sonrasını yazar ve altında ve cam şişede de "Buz dolabında +4 oC de muhafaza ediniz yazıyor. Nitekim 4. günden itibaren hafif ekşime başlıyor. Yoğurtlarıda öyle 4.5. günden itibaren ekşime başlıyor.Tabağa koyduğunuz yoğurt 20 dk. sonra hafif yeşilimsi su salmaya başlar.Aynen ev yoğurdu gibi. Kısacası AOÇ' nin ilk çıktığından bu güne kadar eve başka hiçbir marka süt mamulü eve girmez.Şiddetle tavsiye ederim.Günlük sütüde resmen süttür.Sanayi tipi üretimlerde bulunan hiç bir zararlı katkı maddesi ve yoğunlaştırıcının olduğunu düşünmüyorum.


Cevaplamak için Üye ol