5 yaşında okula başlamış olup arkadaşlarıyla sağlam ilişkiler kurabildiğine şahit olduğunuz çocuklar var mı ? 5 yaşında okula vermeyi düşünüyoruz ancak arkadaşlarıyla arası nasıl olur?
Bu soruyu cevapla5 yaşında okula başlamış olup arkadaşlarıyla sağlam ilişkiler kurabildiğine şahit olduğunuz çocuklar var mı ? 5 yaşında okula vermeyi düşünüyoruz ancak arkadaşlarıyla arası nasıl olur?
Bu soruyu cevaplaCevaplamak için Üye ol
45 Cevap
5 yaşında ilkokula mı başlatmak istiyorsunuz?? Bir öğretmen olarak aceleniz nedir diye sorabilir miyim??
Ben ve kardesim 5 yasinda ilkokula basladik hicbir sorun yasamadik. Fakat burda cocugun soysal ve anlayis acisinda gelisimi cok onemli bence. Eger cevrenizde degerlendirebilecek bir ogretmen varsa mutlaka onla bi konusturun.
Hem sosyal açıdan, hem zeka olarak hem de fiziksel olarak gelişimi çok önemli. Bir genelleme yapılamaz, her çocuk farklı. Ama ben kendi oğlumdan örnek verirsem, geçen sene 5.5 yaşında başlayabilirdi, başlatmadık. Bu sene 6.5 yaşında başladı. Bilinç olarak acayip fark var geçen seneye göre. İyi ki beklemişim diyorum. Artık bu zamanda erken başlamanın bir avantajı da yok zaten. Bence hiç acele etmeye gerek yok, her şey zamanında olmalı.
Yaşıtlarına göre ileride çünkü. Ayrıca eğitimine de başladık. Alfabeyi biliyor ve pek çok heceyi kelimeyi okuyabilir. Cümle okumasında sorun var ama onu da 6 aya kadar halleder diye düşünüyorum.
Merhabalar, eğer çocuğunuz üstün zekalı değilse göndermeyin. Kızkardeşim 5 yaşında okula başladı başarılı bir öğrenciydi fakat algılaması geriydi.Neyi ne yaptı bilmezdi.Misal sınava girer kaldım derdi 70 80 alırdı.Hep büyükleri olan bize sorardı.Kendi oğluma gelince 6,5 yaşında okula başladı iyikide öyleyapmışım.Eğitim zor.Eğer okumayı yazmayı biliyor diye göndericekseniz yanılırsınız.Oyun çocukları bunlar.Benim oğlumda aynı siiznki gibi bekler gelip çağıran olmazsa oynamaz(kendi tanıdığı çocuklar hariç.)Küçüklükten beri büyüklerle daha iyi anlaşır vs.
Futbol oynayabilmesi pozitif bir etmen :) Erkek çocuklar ciddi dozda futbol sosyalleşmesi yaşıyorlar ilkokulda.
Yorumlarınız için teşekkürler. Çocuğum 3 yaşında söylemeyi unutmuşum sanırım :)
Neden aceleci davrandığınız merakındayım bende, zamanla öğrenme yetilerini kaybetmediği düşünülürse, ülkemizdeki eğitim sisteminin uzun ve sıkıcılığı göz önüne alınırsa, doya doya yaşaması gereken çocukluğunu neden erken eğitim sistemine dahil ederek sınırlandırma düşüncesindesiniz ?
Bazı yorumlar beni gerçekten dehşete düşürüyor. Yaşaması gereken çocukluk demişsiniz ve erken eğitime dahil ederek sınırlandırma demişsiniz.! Erken eğitim zaten çocukluk döneminde olacak olan bir şey. İlk 5 yıl erken eğitimde çok önemli ve pek çok çocuk ilk 5 yaşında tamamlıyor kişiliğini. Belli bir kısımda ilk 6 yaşında tamamlıyor. Siz ne ekerseniz onu biçersiniz bu yıllarda.
Bizde bu cocuk tarafindan tetiklenen bir durum. Ogrenmeye ihtiyaci var, ogrendikce heyecanlaniyor, keyifleniyor, daha cok soruyor. Yani, ogrendikce de ilerliyor daha fazla ogrenmek istiyor. Bu noktada ilerletmek degil, ilerletmemek sinirlandirmak oluyor.
Ogrenme becerilerini kaybetmeyecek demissiniz ama, nasil olur bu bilemedim. Emeklemeye calisan cocugu nasil olsa hayat boyu yuruyecek diye devamli kucakta tasimak gibi. Beyin gelisimi yasla cok ilgili, noronlar beyinde belirli yas araliginda baglaniyor, bir yastan itibaren de(ergenlik gibi) gereksizler silinmeye basliyor. Beyin uyarildigi konularin gerekli oldugunu dusunup buna gore onceliklendirme yapiyor.
Cocuk erken ogrenince okulda sikilir diyorlar, sikiliyor tabi. Ama fazla ogrendim biktim artik ogrenmekten gibi bir durum degil, artik daha zorlandigi bir seyler ogrenmek istedigi basitlerinden sikildigi icin. Bu nedenle hizli ogrenen bir cocugunuz varsa biraz erken egitim sistemine soksam bari belki daha iyi olur diyorsunuz. Cunku okula gelene kadar aman karsilastirmayin, her cocuk farkli, hepsinin ogrenme hizi farkli falan denirken, is okula gelince ille hepsi ayni yasta baslasin, aman ileride olmasin, ama geride de kalmasin. Yoksa keske 7 yasinda kendi seviyesinden okula baslayabilse, bu egitim sisteminde cocugumu bir gun fazladan okula gondermeye merakli degilim.