Yoğurttan çökelek yapmayı bilen bir uzmana ihtiyacım var

sesen soruyor: 10

evde yoğurt yapımı için doktor da tavsiye etti diye maya olarak m life organik kullandım ama çeşitli nedenlerden dolayı yaptığım yoğurttan 2. mayalamayı yapamadan yeniden m life alarak mayalamayı sıfırladım. sütüm lera freska günlük. neyse bu ilk yaptığım yoğurtlarım hep peh peh peh oldular pek memnundum hem katı hem lezzetli ama ne hikmetse en sonunda kendi yoğurdumdan maya alarak 2. nesil yoğurdu yapma fırsatım oldu kiiii.....tutmadı. tutmadıdan kastım da bol sulu ama yoğurdumsu falan değil bildiğiniz süt kesiği gibi oldu suyun içinde yüzen pütürler şeklinde ve küçük bir kavanozu döktüğümde mayamın dipte kaskatı çöktüğünü gördüm ki mayayı ben hep tamamen karıştırırım zira makinede yapıyorum. durum böyle olunca bu m life'ın mayasının doğallığından şüphe duydum acaba tek kullanımlık kısır kültürlerden mi bu da diye. benim sorum acaba bu şeyden kaynatarak çökelek yapsam olur mu? peynir altı suyuyla kaynatılıyormuş yoğurt doğru mu? bu şey yoğurt sayılır da yenir mi? tadı fena değil ama içime sinmiyor. doğal maya niyetine nohut suyu yöntemini buldum yapan eden var mı? maya tavsiyesi yada gel ben sana veriyim diyen var mı? çok soru oldu ama herkes bi bildiğini söylese hayat bayram olur.

sevgiler :)
Güncelleme: şimdi başka bir kaseye baktım yoğurtlaşmış kısımlar pelte gibi parça parça acaba süt antibiyotikli miydi? süt kötü olursa böyle pelte gibi olur diye okumuştum. bunun çökeleği de yenmez ki bilemedim.

Bu soruyu cevapla


10 Cevap


pnrkrl

Çökelek konusunda birşey diyemeyeceğim. Ben sütü limon ya da elma sirkesi kestirerek yapıyordum. Yoğurt konusunda makina kullanmıyorum ama aklıma sütün fazla sıcak olması durumundan olmuş olabilir mi acaba diye geldi. Ben n fon pınar organik yoğurdu maya olarak kullanmıştım. Memnun kalmıştım :)) kolay gelsin :))


yasemin2

Bende maya olarak, yaptığım yoğurttan artırarak onu kullanıyorum.Süt olarak Pınar organik kullanıyorum.5 litre süte bir kase yoğurdu maya olarak kullanıyorum.Akşam yapıp sabah dolaba koyuyorum.O gün hiç kullanmıyorum yoğurdu.Ertesi gün yemelik,harika oluyor.Ama çökelek olayını bilemiycem:)


sesen

sütün çok sıcak olması olamaz zira benim kullandığım yoğurt makinesinde sütü ısıtmak gerekmiyor. evet sütü limonla kestirip bebeğe tuzsuz peynir olarak veriyorum suyunu da ekmek yaparken kullanıyorum. şimdi bir sitede şöyle bir tarif buldum gerçi benim 2 litrelik yoğurdum var :

MALZEMELER

4  litre peynir altı suyu

1 su bardağı yoğurt (ekşi olursa daha iyi sonuç verir)

Lor peynirinin yapılışı

-Peynir altı suyunuzu tencereye koyup kaynamaya bırakın.

-Kaynamaya başladığı anda yoğurdunu döküp yenide kaynamaya çıkana kadar bekleyin.Kaynamaya başlayınca altını kapatın,1 saat kadar bekleyin ki,kesilen lor tamamen üstte biriksin.Üstte biriken loru kevgirle bir süzeğe alın yada suyuyla beraber süzeğe dökün.1-2 saat sonra lorunuz hazır afiyet olsun.

Cahide’nin notu:

-Eğer evde yoğurdunuz yoksa,3 yemek kaşığı sirke veya yarım limon da kullanabilirsiniz.

-Lor narin bir peynirdir tuzsuz olarak uzun süre saklıyamazsınız.Tuzlanmış olarak en çok bir hafta 10 gün dayanabilir.


annedeniz

Organik yoğurt mayası ile yapılan yoğurt tutmuyor defalarca denedim.Onun yerine organik süt alıp normal yoğurt mayası kullanıyorum


annedeniz

Ben mlife ve elta adayı denedim maya olarak olmadı.pınar organik yoğurdu denemedi ama.



tarantababu

ben bim'den dost yoğurt kullanıyorum maya olarak, bu nedenle sıkıntı olmuyor, benim anladığım sütünüz kesilmiş yani yoğurt olmamış, onu lora çevirmenin çok sağlıklı olduğunu sanmıyorum imha etmeniz daha mantıklı bence zira ben bu şekilde kesilen sütlerimi  imha ediyorum, dolapta kesildiğinde kaynatıp lor yapıyorum ama yoğurt gibi dışarıda beklediyse mayalanmak için pek içime sinmiyor, maya olarak bim'den dost yoğurtu tavsiye ederim, süt olarak ben hazır süt kullanmadığım için neticeyi bilemem, ama ekşiyen sütleri kv de kaynatarak kestirir, sizde kaynatabilirsiniz, 



meralp19

yoğurdu çökelek yapmak istiyosanız hiç karıştırmadan kaynatmanız gerek sonrada temiz bi tülbente koyup bi gün suyunu süzmeniz lazım ben ekşiyen yoğurtlarımı dökmüyorum öyle değerlendiriyorum dondurucuya koyup kullancağım zamn çıkarıyorum tarantababu nın da dediği gibi dışarda beklettiyseniz mayalayıp bencede kullanmayın maya zehirleyebilir


sesen

şimdi bu organik yoğurtların mayası tutmuyorsa ben bunların organikliğinden şüphe etmez miyim? süt belki organik ama yoğurt kültürü tek kullanımlıksa kendini yenilemeyip bakteri üretmiyorsa nerede kaldı bunun doğallığı. 

dıraşıda bekletmedim hiç mayalanması bitince dolaba kaldırdım ama dedediğim gibi kesik ve pelte gibi oldu. haklısınız sanırım imha en mantıklısı.



melekveannesi

Ben yoğurdun içine bol tuz ekleyip kaynatıyorum. tülbente koyup süzdüğünüzde çok güzel oluyor. ekşiyen yoğurdumu bu şekilde değerlendiriyorum.


ayb

yogurt yaparken sutu mayaladiginiz andaki sicaklik cok onemli. Cok sicak olursa tutar, ama sivica olur ve süner, soguk olursa da kesilmis sut gibi olur... Ben cozumu IKEA'dan dijital bir termometre almakta buldum. 


Pelte derken neyi kastettiniz bilemedim ama ben normalde Moova'nin tam yagli sutunu kullaniyorum. Kaynayip soguyunca kaymak bagladigi icin sutun bazi yerlerinin kivami daha farkli oluyor. 

Kolay gelsin.


Cevaplamak için Üye ol