Merhaba sevgili anneler! Deneyimlerinize, bilginize çok ihtiyacım var. Oğlumun kekeleme sorununu daha önce paylaşmıştım. Yaklaşık 5 ay oldu ve bu kabus bitmiyor. Bir ara çok azaldı ve geçecek diye umutlandık. Fakat takılmaları şekil değiştirerek geri geldi.Önceleri ne ne ne neden şeklinde hece tekrarı yaparken şimdi sesleri uzatıyor. ssssssüt diyor mesela. Bazen de başa ses ekliyor. nnnnnbaba gibi. Bu duruma tip değişikliği deniyor galiba ve olumsuz bir gelişme sanırım. İyice karamsarlığa kapılıyorum. Bu sorunu yaşayan annelerin böyle bir süreç yaşayıp yaşamadığını merak ediyorum. iki uzmanla görüşmüştük ve biraz bekleyin, geçebilir diyorlar. Ama kalıcı olma ihtimalini de belirtiyorlar. Oğlum konuşmak isteyip de zorlandıkça içim parçalanıyor. Ona belli etmeme çalışıyorum ama çok zor. Harika konuşan bir çocuktu ama şimdi eskisi gibi konuşamıyor. Üstelik durumun farkında ve üzülüyor. Çok yıprandık..
Ayrıca yakında İstanbul da olacağız. Bir süre terapi almak istiyoruz. Çocuklarla çalışan iyi bir konuşma terapisti önerebilecek olan var mı? 3 yaşında terapi işe yarar mı? Kekeleme sorunu yaşayan anneler böyle bir süreçten geçtiler mi? Lütfen bildiklerinizi paylaşır mısınız?
Bu soruyu cevapla
43 Cevap
merhaba,
Biz Academic hospitalde Seçil Aydına gitmiştik. Oyun terapisi yapmıştı. Akıcı söylediği her kelime için bir ödül verip onlarla oyun oynama gibi. Kekeleyen çocuklara yapabildikleri tam ortadan kaldırmak değil, kekelemeyi kontrol altına aldırabilmek. Bu süreçte kekeleme yoğunluğunu ölçecektir terapist öncelikle. Dakikada kaç kelimede takiliyor gibi. Orada da söyle bir şey oldu. Bizim oğlumuz çok kekeliyor dediği dönemde çok hafif bir kekeleme çıktı. Biz dikkat kesildiğimiz için çok kekeliyor gibi geliyor ama etrafta o kadar dikkat çekici bir kekeleme değil bu.
Bize altında psikolojik bir sebep olup olamayacağı soruldu. Ki hala hatırlıyorum, babasına çok düşkün olan oğlum tam da babasının 1 haftalık iş seyahatine gitttiğinin arkasından kekelemeye başladı. Ne zaman artıyor, ne zamanlar tamamen yok oluyor bunu soracaktır yine terapist. Gözlemleyerek giderseniz daha kolay olur sizin için. Mesela bizde yorgun olduğunda, uykusu çok geldiğinde, heyecanlandığında artıyor. Bir de çift dillilik vardı onda da artıyor diye bir süre kestik ikinci dil ile konuşmayı.
İlginç durumlardan biri oğlumu ne zaman anneanneye bıraksak ve orada 15-20 gün kalsa hiç takılmadan konuşur halde geliyordu. Evde biz mi bir şeyi yanlış yapıyoruz diye sorguladık kendimizi. Kaygı düzeyi arttığında da kekelemesi artıyordu. Bunun için evdeki disiplini biraz gevşettik. Yine kurallarımız vardı ama aza indirdik.
Biz 7-8 seans kadar aldık ama sonrasında kesmek zorunda kaldık. Hem maddi hem yol açısından bizi çok zorladı. Evde verilen ödevleri yapmaya çalıştık, ama bir süre sonra o da aksadı. Bunlar 4-5 yaş aralığında oldu.
Daha sonra geçen yıl oyun terapisine gittik o da bir sekiz seans sürdü ama onu da çok tatmin edici bulmadık. Orada da yoğunlaşılan şey, çocuğun duygularını açığa vurmasının kekemeliğini azaltacağıydı. Malesef bu süreçte hiçbir ilerleme gözlemlemediğimiz için onu da kestik ama duygu paylaşımında ciddi ilerleme oldu, o kesin. Kekelemesine çözüm olamadı sadece.
Okulunda öğretmenleri ile yaptığım görüşmelerde hep söyledikleri arkadaşlarının farkedeceği seviyede bir kekelemesi yok, arada heyecanlandığında oluyor. Biz sonunda böyle kabullendik durumu. Ara ara şiddetlenen, ara ara tamamen yok olan kekelemesiyle barışık yaşıyoruz artık. O da nasıl kontrol edebileceğini bir nevi öğrendi.
Cevapları merakla bekliyorum. Çünkü bir süre önce biz de farketmeye başladık. Henüz sizin ilk anlattığınız aşamada bazen heyecanlanınca oluyor gibi bazen tamamen kayboluyor. Araştırdığımda dil gelişimi beyin gelişimine yetişemediğinde olabildiğini okudum. Kafa hızlı çalışıyor ama kaslar ve cümle kurma yeteneği tam gelişmediğinden dil yetişemiyor. Benim oğlum da çok güzel konuşur, güzel konuşanlarda daha mı çok görülüyor acaba...
Merhaba İstanbulda Lali Konuşma ve Dil Terapisi merkezi var. Oradaki uzmanlar çok deneyimli. Nişantaşında yeri. Oraya danışabilirsiniz belki.
Merhaba, oktay taymaz sarı...Muheteşem bir eğitmen. Bağdat caddesinde. Muhteşem bir eğitmen. Tavisye ediyorum. Benim erkek kardeşim küçükken korkmuştu ve bir süre kekeme oldu. Sonra konuşa konuşa annemle anneanem düzelttiler. Hiç unutmam anneannem, sabah kardeşimi odaya aldı ve akşama kadar çıkmadı...tüm gün oyun oynadılar, konuştular...o gün çok ilerleme kaydetmiştik. Sonra da açıldı. Aslında bir tür konuşma terapisi seansı gibi birşey olmalı yaptığı...
Yanıtlar için herkese teşekkürler. Uzmanlarla görüştük ama bu durumu yaşayan başka annelerle tecrübe ve duygu paylaşımına çok ihtiyacım var. Sevgili Meltemy, sorunun azalmasına çok sevindim. İnşallah hepsi düzelir kuzucukların. İlknur hanım, detaylıca anlattığınız için teşekkürler. Sizde de takılma şekli değişiyor mu zaman içinde. Oğlum bu günlerde bazı sözcüklerin başına ses ekliyor mesela. Her 3-5 kelimede bir takılıyor ve eskiye nazaran kendini daha çok sıkıyor gibi. Takılacağı kelimeleri söylemekten kaçınıyor bazen ve sorulara ha-he gibi ifadelerle cevap verebiliyor. Aslında konuşkan ve sosyal bir çocuk. Yorgun ve uykusuzken takılmalar artıyor. Onun dışında çok anlamlı bir tespit yapamadım henüz. Bir ara çok azalmıştı fakat hiç tam akıcılık olmadı bu süreçte.Pek çok aileden farklı olarak bize kimse bu geçer demiyor. Şimdiye dek üç uzmanla görüştük. Bu geçici olabilir ama kalıcı bir konuşma bozukluğunun başlangıcı da olabilir diyorlar.
Themomy kardeşin için çok sevindim. Umarım oğlum da düzelir.
Bu arada babayla ayrıyız bir yıldır. Ama oğlum sık sık babasını görüyor . Hep birlikte de vakit geçiriyoruz. Yine de bu ayrılıktan hiç etkilenmediğini söyleyemem tabi. Babayı sürekli yanında istiyor elbette. Bir çocuk psikiyatristiyle görüştük. Ama o psikolojik olduğunu pek düşünmüyor. Babayla ilişkisi sağlıklı bir şekilde sürdüğü sürece çok endişelenmeyin, kekemelik 4 yaşa kadar geçebilir diyor.Temmuz başında Ahmet Konrot a gideceğiz ve ne önerirse öyle hareket edeceğiz.
Benim oğlum da 5 yaşında kekelemeye başlamıştı.bizim büyük ihtimalle yaşadığımız yer değişikliği sebep oldu ve kırsal bir yere taşındığımızdan da doktora götüremedim. 1 sene kadar sürdü ve artık kendisi de konuşmak istemez olmuştu. İnternetten yığınla şey okurken duayla karşılaştım. İnanarak okudum ve mucize gibi etkili oldu. Duanın adı rabbiş rahli. Eğer denemekten zarar gelmez diye düşünürseniz okuyun. Umarım herşey hepinizin gönlünce olur.
Benim oğlum da 5 yaşında kekelemeye başlamıştı.bizim büyük ihtimalle yaşadığımız yer değişikliği sebep oldu ve kırsal bir yere taşındığımızdan da doktora götüremedim. 1 sene kadar sürdü ve artık kendisi de konuşmak istemez olmuştu. İnternetten yığınla şey okurken duayla karşılaştım. İnanarak okudum ve mucize gibi etkili oldu. Duanın adı rabbiş rahli. Eğer denemekten zarar gelmez diye düşünürseniz okuyun. Umarım herşey hepinizin gönlünce olur.
Nefes dediniz de eminim aklınıza gelmiştir yine de söylemek isterim geniz eti var mı diye kbb uzmanına gösterdiniz mi? Son yıllarda çoğu çocukta çıkıyor belki konuşmsyı etkiliyordur...