Merhaba, sizlerin de sıkıntısını çektiğinizi düşündüğüm bir problemi çözebilmek umuduyla bir soru sormak istedim.
Oğlum anaokulu yaşına geldi, ancak ziyaret ettiğim ana okulları, çocukların kullandığı oyuncaklar, araç-gereçler ve zaman geçirdikleri alanların temizlenmesi ve hatta sanitize edilmesi konusunda beni tatmin etmedi.
Netice de kimyasal ürünlerin çocuk sağlığına olumsuz etkilerini hepimiz biliyoruz. Ki bunun temizlik için yeterli olduğunu düşünmüyorum. Deterjan kalıntıları da cabası....
Ayrıca kendi çocuğum dahil bir çok çocuğun hasta olduklarında kullandıkları oyuncakların steril hale getirilmeden diğer çocuklarımıza kullandırılması ana okullarında yaşanan en önemli sıkıntı,tabii bana göre.
Gezdiğim ana okullarında, maalesef bu konu ile ilgili kimyasal kullanıldığını gördüm.(Çamaşır suyu, ıslak mendil, deterjanlı bez vb)
Bu sorun karşısında ne yapabiliriz? Acaba hijyene ve sterilizsyona çok önem veren bir ana okulu var mıdır Anadolu yakasında. Ya da genel olarak ana okullarındaki bu problemi nasıl çözebiliriz? Mesela ben evimde kuru buharlı temizlik makinesi kullanıyorum
ve temizlik deterjanları kullanmıyorum. Acaba böyle bir sistemle hizmet veren ya da çocuklarımızın sağlığına bu derecede önem veren bir anaokulu var mıdır?
25 Cevap
Ben şahsen hiçbir anaokulunda oyuncakların steril edildiğini duymadım, mutlaka temizleniyor da sizin bahsettiğiniz anlamda zannetmiyorum. Hasta çocuk zaten sürekli var, sürekli sınıfta hapşıran öksüren, engellenemez bir şey. Hangi birini steril edecekler. Steril etmeseler de aynı ortamı soluduklarından illa ki hasta oluyorlar.
Siz bir de ilkokuldaki hijyen sorunlarını görseniz :)
Çocuğunuz mikroba alışsın bahsettiğiniz şekildeki hijjen hiç bir yerde yok.Zaten bir çok kez hastalanan çocuklar genelde çok korunaklı yetişen çocuklarda oluyor.
Selam , 10 yıl deterjan sektöründe çalıştım. Mikroba alışmak iyidir , doğrudur ancak bana göre temiz tutacağım diye kimyasal kullanımı kansere davetiyedir. İşin içinden olarak ben evimde organik ürünler ya da arap sabunu kullanıyorum. Öncelikle illa deterjan diyenlere arap sabunu tavsiye ederim. ABC sıvı arap sabunu ile başladım başkaları da var , daha doğal bir çözüm. Buharlı temizlik son zamanlarda çok duyduğum bir şey en yakın arkadaşım yıllardır başka temizlik yapmıyor diyebilirim , tuhaf bir tesadüf ile eşimin işi ile de alakalı . Teknik detay veremeyeceğim çok iyi bilmeden konuşmayayım ama kuru buharla temizlik yapılıyor ve deterjan kullanılmıyor bu yöntemde. Ben buzdolabı temizlemek için denedim görünmez bir silgi ile siliyor gibi hissediyorsunuz. Bence okullarda tuvaletlerde , yemekhanelerde kullanılsa çok faydalı olur ama tabi kimyasal kullanmayayım , buharla tertemiz olsun diyen okul bulmak sanırım mucize olur :) Bu saygıyı gösterecek okula +10 puan yazarım zira konu mikroba alışmak değil kimyasal kullanmamak aynı zamanda . Oğlumun okuluna bayılıyorum ama bir cevap bulursanız kimmiş buna para harcayacak kadar akıllı/duyarlı olan okul bilmek isterim , yazın lütfen :)
Aynı şeyi eşime söyledim.Bizdeki buharlı temizleyiciyi alsam,kreşin heryerini temizlesem diye.
Arkadaşlar haklı mikropla tanışıp,bağışıklık sistemleri gelişecek.
Hepinize teşekkür ediyorum ancak çocuklarımız her şekilde mikroba alışıyor zaten. Özellikle günümüz dünyasında tamamen sakınabilme şansımız yok. Mutlaka mikroplarla tanışıp buna karşı bağışıklık kazanıyorlar. Elbette havayla alabileceği mikropları tamamen engellememiz mümkün değil.
kuzeyd aynen birebir sizin gibi düşünüyorum....harfiyen katılıyorum yazdıklarınıza. bir de eminim (kendimden biliyorum) tam olarak anlatamıyorsunuz, ben anladım ama.....
maalesef böyle bir temizliğin toplu halde yaşanan hiçbir yerde mümkün olduğunu sanmıyorum. ilkokul, toplu taşıma, araba, sokak. sokağa çıktığı an, parkta oynadığı an bunlar olacak... evinize gelen giden insanların da nasıl virüsler taşıdığını bilemeyiz...ayakkabılar, elbiseler, kredikartları, cep telefonları virüs mikrop dolu...
sevgili arkadaşlar, biz zaten çocuklarımız mikrobun içinde büyüsün, steril ortamlardan uzak dursun demiyoruz ki :) Böyle bir okul olmadığını söylüyoruz. Anlayamamış denmez buna, anladık da gerçek hayatta yok. İleride olur mu onu bilemem, bence yine zor.
yani sınıfta bir çocuktan öbür çocuğa oyuncak elden ele giderken çocuğun elinden alıp temizleyip diğerine vermeleri uygulama olarak da çok zor. hiçbir okulun hiçbir öğretmeni bunu yapamaz yetişemez... hastalar şu oyuncaklarla oynasın sağlıklılar şunlarla şu odada diye bir ayrım da pek mümkün değil...